Ik ben gefascineerd door de kwetsbaarheid en vergankelijkheid van het leven van mens en natuur, de pure kracht en schoonheid hiervan. Ik probeer dit te vertellen in werken die deze fragiliteit, schoonheid en kracht uitdrukken.  

Lente en zomer zijn mijn favoriete seizoenen: de rijkdom, de kleuren! Tegelijkertijd besef ik dat alles met het aanbreken van de herfst ook weer verdwijnt. Het is tijdelijk.

In de serie Flora schilder ik bloemen-en plantenmotieven: bijvoorbeeld de schaduwen van planten op de vloer van mijn atelier als de zon naar binnen schijnt. Die schaduw valt dan op het doek en schilder ik. Het moet snel, want de tijd verstrijkt en is de schaduw weg en heb je alleen nog de herinnering.  

Hiermee in verband staat de reeks Dialogue waarbij ik reageer op de 16e en 17e meesters die weergaloos de schoonheid van mens en natuur uitbeeldden.

Als ik mensen schilder, in de serie Koppen,is dat niet op een klassiek-realistische manier, maar laat ik me leiden door mijn intuïtie. Ik baseer me op foto’s in kranten of bladen die een emotie of een associatie in me losmaken: iets wat ik niet meteen begrijp. Vergelijk het met een geur die je ergens ruikt en dan een gevoel of herinnering in je oproept.

Een geslaagd schilderij in het Koppen-thema, laat voor mij iets zien van de innerlijke wereld van de afgebeelde persoon.  De psyche van iemand. In mijn geval heeft dat vaak te maken met mezelf. Ik kan niet schilderen zonder me verbonden te voelen met het onderwerp. Wat ik wil uitdrukken is hoe iemand als totaliteit is - geest, ziel en lichaam. De geest ( pneuma ) is de richtingwijzer voor de psyche. De psyche wordt beinvloed door het denken en voelen van je geest. Dat hangt met veel dingen samen, met name van je mensbeeld. Die verbinding, tussen iemands psyche en mijn mensbeeld wil ik maken in mijn werk. Dat is zoeken, en vaak blijft het moeilijk om er de vinger op te leggen.

 

©Irene van den Bos 

foto: Laurens Collee

 

Genomineerd voor de Nederlandse Portretprijs 2018. 

Kijk hier om te zien in welke collecties mijn werk is opgenomen.

Om mijn werk te bekijken kunt u een afspraak maken voor een atelierbezoek. 0614340172 of vandenbos.irene@gmail.com

 

 

 

Atelier: Fortlaan 9 ( de oude Emmaschool ) te  Bussum

Met OV: NS Naarden-Bussum. Vanaf de achterkant van het station ( dus niet de hoofdingang nemen) loopt u langs de fietsenstalling en dan rechtsaf. Voorbij de Action neemt u de 2e straat links ( VanSuchtelen vd Haarenstraat). U komt aan  het eind van deze straat op een splitsing bij de Emmaschool. U laat de school links liggen en slaat de Fortlaan in. Even verderop links bevindt zich de 'oude ' Emmaschool waar het atelier zich bevindt. Plm. 10 min. lopen.

Vanaf Amsterdam,de A1: afslag 7 (Naarden-Bussum)

Telefoonnummer: 06-14340172 / 035-6934239

E-mail: vandenbos.irene@gmail.com

 

Facebook: AtelierIreneVanDenBos en Irene van den Bos

Twitter: @studioirene

 

 

 

KvK: 32133640